CE ÎNSEAMNĂ UN PROIECT AGRIPV. STUDIU DE CAZ – WELLINGEN

Wellingen intră pe harta AgriPV prin soluțiile implementate de echipa PARAPET. Suntem bucuroși să anunțăm acest proiect recent finalizat, un parc AgriPV cu o capacitate totală de 5,8 MW instalat în fotovoltaic. Au fost implemetate aproximativ 9.700 de module AKCome 460wp, cu orientare verticală est-vest, asigurând o producție medie anuală de energie de aproximativ 5.900 MWh.

De ce Agrivoltaic?
• Energia produsă în parcul Agrivoltaic din acest exemplu este mai mare cu 16,5% față de un parc fotovoltaic obișnuit, deoarece panourile folosite sunt bifaciale și sunt amplasate pe direcțiile EST-VEST.
• Concentrarea producției este în prima și a doua parte a zilei, evitând mijlocul zilei când generarea de energie este la capacitate maximă, riscând deconectarea.
• Optând pentru structura AgriPV, terenul poate fi folosit aproape în întregime pentru agricultură.
• Sistemul agrovoltaic nu afectează în niciun fel habitatul păsărilor și insectelor mici din site.

Nu este singura centrala electrică de acest fel instalată de echipa PARAPET, în Germania sau în Franța. Potrivit declarațiilor făcute de Ciprian Bodiu în cadrul unui eveniment media, proiectele fotovoltaice care combină producerea energiei regenerabile cu activitățile agricole sunt de mai multe tipuri, în funcție de specificul terenului pe care sunt amplasate și de caracteristicile activităților agricole locale. Spre exemplu, astfel de instalații pot avea montate panouri solare bifaciale la o înălțime cuprinsă între 90 de centimetri și doi metri față de sol, tocmai pentru a permite pășunatul. În alte amplasamente, panourile solare sunt montate la distanța mai mari unele față de altele pentru a permite accesul diverselor utilaje agricole.