Cele două proiecte de pionierat – parcul hibrid solar și eolian de la Beștepe, județul Tulcea, și centrala mixtă cu stocare instalată la Cluj- Napoca, – vin în întâmpinarea țintelor ambițioase ale României de decarbonizare și de inovare în sectorul regenerabil.
În județul Tulcea, Parapet a construit o centrală fotovoltaică cu o capacitate totală de 1,1 MWp, instalată în incinta parcului eolian Beștepe. Este primul proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile din țară, potrivit datelor Transelectrica, și a presupus amplasarea a 2.652 de panouri fotovoltaice în vecinătatea turbinelor eoliene funcționale încă din 2014. Capacitatea totală instalată a centralei mixte se ridică în prezent la 7,25 MWp, sistemul asigurând o producție totală anuală de 24 GWh și contribuind la reducerea cu 20.400 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.
„Datorită hibridizării, capacitatea instalată duce la variații mai reduse în procesul producției de energie, la o mai bună utilizare a sistemelor de transport și de distribuție și, implicit, la menținerea stabilității rețelelor.”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.
În Cluj, Parapet a finalizat lucrările la o nouă centrală electrică mixtă, eoliană-fotovoltaică, cu o capacitate totală de 1 MWp, a doua de acest tip instalată de companie în România. Proiectul include un sistem de stocare a energiei electrice cu o capacitate de 110 kW și este destinat cercetării. Parcul hibrid reprezintă, în fapt, un laborator de cercetare, pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și de instalații eoliene moderne.
Pe lângă turbina eoliană și sistemul de stocare (100 KWh baterii cu plumb și 10 KWH baterii Li-Ion), parcul hibrid a presupus instalarea a 1.730 de panouri fotovoltaice, monofaciale și bifaciale, amplasate pe trei tipuri de structuri:
– Panouri fotovoltaice instalate pe structură fixă, 390 kW
– Panouri fotovoltaice instalate pe structură tip Carport, 400 kW
– Panouri fotovoltaice instalate pe sisteme cu autotracking,200 kW
Energia produsă va asigura consumul parțial de energie electrică al Cluj Innovation Park, în scopuri necomerciale, precum și consumul a două stații de încărcare de 60 și de 150 kW, folosite inclusiv pentru alimentarea autobuzelor electrice ce asigură transportul public în zonă. Astfel, proiectul va contribui la dezvoltarea unei microrețele inteligente de distribuție, producție și stocare de energie electrică.