• Parcul fotovoltaic are o capacitate de 1,1 MW care se adaugă celor 6,15 MW instalați în parcul eolian Beștepe, județul Tulcea
• Centrala mixtă va asigura o producție medie de 24 GW pe an, contribuind la reducerea cu aproximativ 20.400 de tone a emisiilor anuale de dioxid de carbon.
Cluj-Napoca, 10 iulie 2023 – Parapet, companie de construcții în sectorul energiei solare cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg, și Blue Line Energy, producător de energie din surse regenerabile și deținător de licență ESRE începând cu anul 2007, anunță finalizarea construcției unei centrale fotovoltaice de 1,1 MW, instalată în incinta parcului eolian Beștepe, județul Tulcea. Este primul proiect hibrid de producere a energiei din surse regenerabile din țară, potrivit datelor companiei naționale de transport a energiei electrice din România. Capacitatea totală instalată a centralei hibrid se ridică în prezent la 7,25 MW și are la bază o investiție de aproximativ 10 milioane de euro.
Proiectul centralei fotovoltaice a presupus implementarea soluțiilor Parapet de infrastructură mecanică prin amplasarea a 2.652 de panouri fotovoltaice în vecinătatea celor 3 turbine eoliene instalate în Parcul Beștepe, funcțional încă din 2014. Sistemul instalat asigură o producție anuală totală de 24 GW, contribuind la reducerea cu 20.400 tone/an a emisiilor de dioxid de carbon.
„Proiectul parcului hibrid solar și eolian de la Beștepe, județul Tulcea, este unul de pionierat ce vine în întâmpinarea țintelor ambițioase ale României de decarbonizare și asigurare a unor surse sustenabile de producere a energiei electrice. Datorită hibridizării, capacitatea instalată duce la variații mai reduse în procesul producției de energie, la o mai bună utilizare a sistemelor de transport și de distribuție și, implicit, la menținerea stabilității rețelelor. Salutăm parteneriatul cu Blue Line Energy și mizăm pe extinderea proiectelor de acest fel, pentru o tranziție energetică sustenabilă”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.
Centrala electrică mixtă se află în perioada de probe tehnologice, urmând ca sistemul fotovoltaic să fie pe deplin integrat în infrastructura existentă. Componenta eoliană a centralei este funcțională încă din 2014.
“Ne propunem hibridizarea tuturor centralelor pe care le deținem precum și finalizarea investițiilor începute deja pentru construirea unor noi capacități de producție. O prioritate pentru companie este finalizarea investițiilor propuse în capacitățile de stocare aprobate deja de către autoritățile competente în cadrul proiectelor hibride”, au declarat reprezentanții Blue Line Energy.
În noua configurație, centrala fotovoltaică va produce o cantitate mai mare de energie electrică în perioada de vară când scade producția din surse eoliene, asigurând astfel variații mai reduse în procesul de generare a energiei. Proiectul a asigurat o creștere a numărului locurilor de muncă pe parcursul construcției centralei și în perioda de exploatare. Totodată, a implicat furnizori de servicii și echipamente atât la nivel regional, național, cât și internațional.
PARAPET este o companie românească de construcții în sectorul energiei regenerabile, cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg. Cu un portofoliu de peste 150 de proiecte fotovoltaice realizate în 15 țări din Europa, având o capacitate totală instalată în prezent de peste 750 MWp, compania oferă soluții și servicii din categoria light EPC. Parapet deține una dintre cele mai mari flote de utilaje iar structura organizațională cuprinde departamente interne dedicate fiecărei etape din construcția unui parc fotovolaic, inclusiv evaluarea seismică a construcțiilor.
BLUE LINE ENERGY este o companie cu capital integral romanesc, deținătoare de licență de producator ESRE începând cu anul 2007. Compania a dezvoltat un portofoliu de parcuri eoliene și fotovoltaice cu o capacitate totală instalată de aproximativ 400 MW, printre acestea cele mai importante fiind: Salbatica 1, Salbatica 2, Salbatica 3, Dealul Pietros-Caraconstantin, Sfanta Elena, Corugea, Blue1, Blue 2.