PARAPET A FINALIZAT CONSTRUCȚIA UNEI CENTRALE ELECTRICE HIBRIDE, FOTOVOLTAICĂ ȘI EOLIANĂ, CU STOCARE, PROIECT REALIZAT PENTRU INSTITUTUL PENTRU TEHNOLOGII MOLECULARE DIN CLUJ ȘI DESTINAT CERCETĂRII

• Parcul eolian și fotovoltaic are o capacitate totală instalată de 1 MWp și dispune de un sistem de stocare a energiei de 110 kW;
• Proiectul presupune crearea unui laborator pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și de instalații eoliene moderne.

Cluj-Napoca, 2 noiembrie 2023 – Parapet, companie de construcții în sectorul energiei solare cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg, a finalizat lucrările de instalare a unei centrale mixte, eoliană și fotovoltaică, cu o capacitate totală de 1 MWp, a doua de acest tip implementată de companie în România. Parcul hibrid este realizat pentru Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopuxe și Moleculare (INCDTIM) și include un sistem de stocare cu o capacitate de 110 kW.

Proiectul presupune crearea unui laborator pentru testarea în condiții reale a eficienței energetice produse de panouri fotovoltaice și de instalații eoliene moderne. Producția anuală este estimată la 1.200 MWh și va asigura consumul parțial de electricitate al clădirilor din Cluj Innovation Park, în scopuri necomerciale, precum și consumul a două stații de încărcare, folosite inclusiv la alimentarea autobuzelor electrice ce asigură transportul public în zonă. Astfel, proiectul contribuie la dezvoltarea unei microrețele inteligente de producție, distribuție, și stocare de energie electrică.

„Ne bucurăm să fim parte din acest proiect de cercetare unic în țară, prin instalarea centralei hibride, eoliană și fotovoltaică, al doilea proiect de acest tip realizat de Parapet în România. Este un sistem complet, care asigură înclusiv partea de stocare, tocmai pentru a asigura mixul complet de energie. Astfel, răspundem nevoii de accelerare a procesului de decarbonizare prin activități de cercetare și inovare. Folosirea tehnologiilor curate pentru producția de energie electrică este o necesitate atât pentru economie, cât și pentru comunitățile ce luptă pentru limitarea emisiilor de CO2.” a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Pe lângă turbina eoliană și sistemul de stocare (100 KWh baterii cu plumb și 10 KWH baterii Li-Ion), parcul hibrid a presupus instalarea a 1.730 de panouri fotovoltaice, monofaciale și bifaciale, amplasate pe trei tipuri de structuri:
– Panouri fotovoltaice instalate pe structură fixă, 390 kW
– Panouri fotovoltaice instalate pe structură tip Carport, 400 kW
– Panouri fotovoltaice instalate pe sisteme cu autotracking ,200 kW

Sistemul carport a fost gândit astfel încât să nu afecteze spațiul alocat parcării autovehiculelor. Totodată, panourile bifaciale instalate pe structura acestuia au fost selectate datorită riscului mult mai mic de incendiu.

PARAPET este o companie românească de construcții în sectorul energiei regenerabile, cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg. Cu un portofoliu de aproximativ 200 de proiecte fotovoltaice realizate în 15 țări din Europa, având o capacitate totală instalată în prezent de peste 800 MWp, compania oferă soluții și servicii din categoria light EPC. Parapet deține una dintre cele mai mari flote de utilaje iar structura organizațională cuprinde departamente interne dedicate fiecărei etape din construcția unui parc fotovolaic, inclusiv evaluarea seismică a construcțiilor.